4. ОУ отбеляза Световния ден на рециклирането

Copyright © 2021 | Designed by Fram Creative Solutions & VG

На 18.03.2021  4. ОУ “Проф. Джон Атанасов” отбеляза Световния ден на рециклирането с провеждане на тематични уроци в часа на класа, инициатива за предаване на капачки  и организиране на работилнички за вдъхване живот на отпадни материали. Поради въведените противоепидемични мерки, дейностите бяха организирано по класове, за да не се допуска смесване на ученици.

            Тематичните часове на класа бяха изпъстрени с разнообразни дейности, посветени на опазването на природата и рециклирането. Учениците гледаха филми и презентации, дискутираха и споделяха идеи, как да живеем в по – чиста среда, как биха могли да се включат със своите семейства или приятели в тази кауза. „Забавна Книжка_ Място България” е чудесен начин да се забавляваш. Учениците оцветяваха, рисуваха и споделяха как да се разкраси мястото, в което живеем.

Второкласниците работиха с различни материали – пластмасови капачки, кашони и кутии от яйца и бонбони, пластмасови чаши и шишета, кори от яйца и др. Те създадоха прекрасна българска шевица от капачки върху бракувана бяла дъска, изработиха костюм на космонавт, макети на приказни герои, моливници, декоративни пана и много други изделия от отпадъци.

Работилнички бяха организирани и с учениците от трети клас. Също така те работиха по групи по темата за рециклирането и накрая сглобиха в групов плакат своите лозунги и рисунки.

Четвъртокласниците подготвиха и показаха презентации и плакати, направиха картички „Без отпадъци”, за да вдъхновят повече доброволци за чиста България. Един от учениците представи свой лапбук на тема „Парниковият ефект“. Четвъртокласниците донесоха и предадоха събираните месеци наред капачки за кампанията „Капачки за бъдеще“.

Учениците работиха с ентусиазъм и бяха въодушевени от резултатите от тяхната дейност. Те разбраха, че непотребните неща могат отново да влязат в употреба, като се преработват. Те осъзнаха необходимостта да пестим хартия, за да опазваме природата, като събираме отпадъците разделно, за да могат те да се преработват и използват отново.

Тази инициатива на 4. ОУ е вдъхновена от проекта “Партньорство за красива и чиста България”, част от дългосрочната програма _Място България.